Doğal Boya Sertifikası

Boya, herhangi bir yere ya da nesneye renk vermek için kullanılan çeşitli bileşenlerin karışımı ile oluşmuş toz ya da sıvı formda bulunan kaplamadır. Boya renklendirilmek istenen her yere uygulanabilir. Boyaların en çok kullanım alanları sanat, resim, evlerin ve binaların iç ve dış cepheleri, halka açık alanlar ve bunun gibi birçok yerde kullanılabilir. Boya toz boya ve likit boya olmak üzere ikiye ayrılır. Boyanın içeriğinde reçine, boyar maddeler, yardımcı pigmentler, katkı ve dolgu maddeleri, birçok kimyasal koruma formları, solventler ve buna benzer birçok kimyasal bulunur. Boyalar yüzey üzerine fırça, rulo, merdane, daldırma, serigrafi gibi tekniklerle uygulanır.

Boyanın içinde bahsi geçen kimyasallar insana solunum ve ten teması yoluyla geçer. Boya içindeki maddeler kana karışabilir ve hastalıklara yol açabilir. Özellikle solunum yolu rahatsızlığı olan ve cildi ciddi alerjik reaksiyon veren kişiler mümkün mertebe kimyasal içerikli boyaları solumamalı ve temas etmemelidir. Boyanın içeriğinde bulunan maddeler dışarıya koku verir ve bu koku direkt solunursa akciğerlerde hasara varan sonuçlar doğurabilir.

Boya bir yerin havasını değiştiren ve güzel ortamlar yaratan renklendiricidir. Ancak insanlar hem kendi sağlığı hem de çevresinde yaşayan kişilerin sağlığı için kimyasal katkılı boya tercih etmemelidir. Günümüz koşullarında artık doğal boyaların sıklıkla kullanıldığı görülüyor. Sağlık Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik bakanlığının yaptığı uyarıları dikkate alan insanlar bulunduğu mekânlarda uğraştığı hobilerde doğal kaynaklı boyaları kullanıyorlar. Birçok yapı marketinde ve hobi malzemeleri satan yerlerde doğal boya sertifikası bulunan boyaları bulmak mümkün olabiliyor. Doğal boya sertifikası verilirken boya malzemelerinin tamamen katışıksız maddelerden olduğuna ve doğaya, canlıya zarar vermeden üretildiğine dair onayı tamamlandıktan sonra verilmesi uygun görülüyor.

Kozmetik ürünleri de artık doğal boyalar ile üretilmeye başlandı. Farklı doğal markalı makyaj malzemeleri ve makyaj aparatları da üretim sürecinde doğal boyayı kullanıyor. Kadınlar doğal kozmetik ürünlerini sağlıklı olduğunu düşünerek kullanmayı uygun görüyorlar.

Doğal Boya Nasıl Elde Edilir?

Doğal boyaların içerisinde meyve ve sebzelerin yaprakları ve köklerinden elde edilen boyalar bulunuyor. Nar, ceviz kabuğu, soğan kabuğu, mor lahana, avokado yaprağı, havuç, böğürtlen, yaban mersini ve buna benzer birçok sebze ve meyvenin yaprakları, gövdesi ve kökleri damıtılarak, kaynatılarak ya da preslenerek doğal boya elde ediliyor. Bu boyalar yenilebilir maddelerden olduğu için gıda sanayisinde dahi kullanılabiliyor. Boyalara parlaklık vermek istenirse boyanın miktarı ve hacmine göre boyanın içine bitkisel yağlar damlatılarak parlak bir görüntüye sahip olması sağlanıyor. Doğal boyaya yoğunluk vermek için de nişasta çözeltisi katılıp boya daha yoğun hale getiriliyor.

Doğal Boya Sertifikaları Nelerdir?

1)BDIH Doğal Kozmetik Sertifikası

İnsanlar yıllar önce güzelleşmek adına doğanın sunduğu bitkilerden kürler ve maskeler yapıyorlardı. Ancak sanayileşme ve makineleşmenin yaygınlaştırdığı seri üretim sayesinde insanlar kimyasal içerikli ürünleri satın almaya başladı.

Her zaman doğal ürünler kullanmayı teşvik eden BDIH firması 300’den fazla doğal kozmetik ürünleri üreten birçok firma ile bir araya gelerek kurulmuştur. BDIH firması doğal kozmetik ürünleri satan firmaların ürün numunelerini inceleyip içeriğinde herhangi bir katkı maddesi olmayan sadece doğal boyalarla elde edilen ürünlere sertifika vermektedir.

2)Refillable

Bu sistem bir nevi geri dönüşüm ve dolum sistemidir. Bu sertifikaya sahip ürünler yeniden doldurulabilir ürünlerdir. Yani bir kozmetik ürünü alındığında tekrar o ürünün renklerini kullanma fırsatı sunar.

3)Cruelty-Free

Cruelty-Free sertifikalı ürünler ürünlerin test aşamasında herhangi bir canlıya zarar verilmediğini ve herhangi bir canlı üzerinde denenmediğini gösterir.

4)Vegan

Vegan yaşam biçimini destekleyen The Vegan Society tarafından kurulmuş olup boya üretiminde hayvanlardan elde edilen bir madde olmadığını gösteren bir sertifikadır.

Ürün ve hizmetlerinin insan sağlığı ve çevrenin korunması açısından Ekomark© Standardı kriterlerine uygun olduğunu kanıtlayan firmalara, bu ürün ve hizmetlerinde Ekomark© Etiketi kullanmalarına izin verilmektedir.

Başvuru Yap

ECO Label, güçlü bir teknolojik altyapı, eğitimli ve deneyimli uzman bir çalışan kadrosu ile çeşitli sektörlerde faaliyet gösterecek belgelendirme ve uygunluk değerlendirme kuruluşlarına ve laboratuvarlara akreditasyon hizmeti vermektedir.

Ayrıntılı Bilgi