Doğal Gıda Sertifikası

Doğal gıda belki de günümüzün en temel ihtiyaçları haline gelmiştir. Her geçen gün doğallığını kaybeden tarım ve gıda ürünleri insan sağlığı için de ciddi tehlike oluşturmaktadır. Avrupa Birliği 1992 yılında Eko Etiket sistemine geçmiştir. Bu sistem ile amaçlanan ürünlerin doğaya, çevreye ve insanlara zarar vermemesidir. Avrupa Birliği 1992 yılında bununla ilgili standartlar belirlemiştir. Ülkemizde söz konusu standartlar çerçevesinde sertifika uygulamaları yapmaktadır.

Doğal gıda sertifikası da gıda ürünlerine verilen bir sertifikadır. Bu sertifikaya sahip ürünlerin içeriklerinde insanları ve doğaya zararlı olan bileşenler bulunmamaktadır. Ürünlerin üretilmesi, kullanılması ve geri dönüşüm süreçleri standartları uygun olması anlamına gelmektedir. Bu sertifika ile tam doğal olan gıdalar üretilmiş olur. Gıdaların üretimi, kullanımı ve geri dönüşüm süreçleri tam anlamda doğal olduğunun belgesidir. Doğal gıda sertifikası ile uzun vadede doğal olmayan ürünlerin piyasadan yok edilmesi amaçlanır. Üretici firmalar, üretim süreçlerini en iyi şekilde kontrol etmek temel amaçtır. Bunun yanında söz konusu süreçlerde doğaya zarar vermeyen teknolojiler kullanmak hedefler arasındadır.

Doğal Gıda Sertifikası Nedir?

Doğal gıda sertifikası gıda ürünlerinin doğallığını gösteren bir belgedir. Tüketmiş olduğumuz ürünlerin içerikleri bakımdan doğal olup olmadığını bu belge ile anlayabilirsiniz. Üretim, tüketim ve geri dönüşüm süreçleri doğal olan ürünler için doğal gıda sertifikası verilir. Söz konusu sertifika yetkili sertifika firmaları tarafından verilmektedir. Hangi ürün gruplarına bu sertifikanın verilebileceği AB standartlarında mevcuttur. AB bununla ilgili ilk olarak 1992 yılında standartlar yayınlamıştır. Daha sonraları da ürün gruplarını genişletmiştir.

Doğal Gıda Sertifikası Belgelendirme Süreci

Tüketilen gıda ürünlerinin doğal olması, kimyasallar içermemesi sağlıklı yaşam için çok büyük önem arz etmektedir. Gıdalara çeşitli kimyasalların ilave edilmesi ve doğal olmayan yöntemlerle üretilmesi Doğal gıda sertifikasını önemli hale getirmektedir. Gıda firmalarının ürünleri için doğal gıda sertifikası almak istediğinde yetkili bir sertifika firması ile anlaşması gerekmektedir. Bu firma sertifika alınmak istenen ürünle ilgili gerekli çalışmaları yapacaktır.

Genel olarak belgelendirme süreci şu şekildedir. İlk olarak sertifika alınmak istenen ürünle ilgili belgelendirme başvurusu yapılmalıdır. Bu işlem sürecin ilk aşamasıdır. Belgelendirme başvurusu bizzat yapılmalı ve süreç başlatılmalıdır. Belgelendirme başvurusu yapıldıktan sonra sertifika firması ürünün sertifika grubuna girip girmediğini kontrol eder ve ona göre sürecin devamına karar. Ürün sertifika grubu içerisinde yer alıyorsa belgelendirme sözleşme aşamasına geçilecektir. Bu aşamada firma ile ürün üzerinde sözleşme imzalanır.

Sözleşme aşaması ile birlikte ilgili firmadan numune bir ürün talep edilir. Numune ürünün firma tarafından temin edilmesi ve sertifika firmasına teslim edilmesiyle sürecin yarısı tamamlanmış olur. Bu aşamadan sonra ürünün incelenmesine başlanır. Ürün incelemesi kapsamında test ve analizler eksiksiz bir şekilde yapılmaktadır. Bu kontrollerin sonucunda son aşama olan belgelendirme onay aşamasına geçilir. Belgelendirme onay aşamasında yapılan test ve analizlerin sonuçları incelenir. Bu incelemelerde ürünün doğal olup olmadığına karar verilir. Ürün içeriğinin Avrupa Birliği standartlarına uygun olması halinde doğal gıda sertifikası ilgili ürüne verilmiş olur.

Bu sertifika ile ürün doğal bir ürün olacaktır. Ürünün pazarda daha avantajlı olması ve insan sağlığı için herhangi bir tehdit oluşturmaması önemlidir. Sertifika almaya hak kazanan firmalar ürünün pazarlanması ve reklamının yapılması haklarına da sahip olacaktır. Doğal gıda sertifikasına sahip olan tüm gıda ürünleri gönül rahatlığıyla tüketilebilir. Hiçbir şekilde katkı maddesi yoktur ve kimyasal içermez. Çevreye ve doğaya karşı zararlı olabilecek hiçbir bileşen bu ürünlerde bulunmaz.

Ürün ve hizmetlerinin insan sağlığı ve çevrenin korunması açısından Ekomark© Standardı kriterlerine uygun olduğunu kanıtlayan firmalara, bu ürün ve hizmetlerinde Ekomark© Etiketi kullanmalarına izin verilmektedir.

Başvuru Yap

ECO Label, güçlü bir teknolojik altyapı, eğitimli ve deneyimli uzman bir çalışan kadrosu ile çeşitli sektörlerde faaliyet gösterecek belgelendirme ve uygunluk değerlendirme kuruluşlarına ve laboratuvarlara akreditasyon hizmeti vermektedir.

Ayrıntılı Bilgi