Doğal Kozmetik Sertifikası

Doğal kozmetik sertifikası uygulamaları son zamanlarda yaygınlaşmaktadır. Formülünde zararlı bileşenler bulunmayan, üretiminden paketleme süreçlerine kadar bütün aşamaları kontrol edilen kozmetik ürünlerine verilen bir sertifikadır diyebiliriz. Eko Etiket olarak bilinen çevre etiketi uygulaması hemen her ürün grubunda karşımıza çıkmaya başlamıştır. Özellikle kimyasallardan üretilen kozmetik ürünlerinde bu konuda daha fazla bilinç ön plana çıkmaktadır. Özellikle tüketici taleplerinin bu yönde artması doğal kozmetik sertifikası konusunda üretici firmaları daha duyarlı olmaya zorunlu hale getirmiştir. Ülke yönetimleri de bu konularda daha düzenleyici, denetleyici ve karar verici olmaya başlamıştır diyebiliriz.

Doğal ve kozmetik tüm ürünler için doğal kozmetik sertifikası verilebilmektedir. Çevre etiketi olan ürünlere tüketicilerin daha fazla talepte bulunması firmalar tarafından dikkate alınmaktadır. Çevre etiketi yani doğal kozmetik sertifikası başvuruları da son zamanlarda fazlasıyla artmıştır. Pek çok kozmetik firması daha doğal, daha sağlıklı ve çevre için zararsız ürünler üretmeye başlamışlardır. Organik ve doğal kozmetik standartlarına uygun olarak üretilmiş olan kozmetik ürünleri için bu sertifika verilmektedir. Başta Batı Avrupa ülkelerinde uygulamaya başlanan sertifika standartları kısa sürede tüm dünaya yayılmıştır. Ülkemizde de bu uygulamalar devam etmektedir. Özellikle çevrenin kirlenmesi, küresel ısınmanın hızla artması ve ekolojik dengenin bozulması ile tüm ülkeler harekete geçmiş durumdadır. Üretici tüm firmalar bu konuda ciddi bir sorumluluk üstlenmişlerdir. İnsana ve doğaya zararlı olmayan kozmetik ürünlerinin üretimi bu firmaların sorumluluğu altındadır.

Doğal Kozmetik Sertifikası Nedir?

Yazımızın başında da ifade ettiğimiz gibi kimyasal formülünde zararlı bileşenleri olmayan ürünler için verilen bir sertifikadır. Sertifika ile hem kimyasal formülü, hem de üretim süreçleri denetlenmektedir. Üretim süreçlerinde malzeme seçimi, imalat aşaması, paketleme, depolama ve taşıma süreçleri kontrol edilmektedir.

Genel olarak bakıldığında doğal kozmetik sertifikasına sahip olan kozmetik ürün sayısı oldukça azdır. Bu konuda duyarlılık artmış olsa da AB ülkelerinde bile çok az sayıda doğal kozmetik sertifikasına sahip ürün bulunmaktadır. Batı Avrupa ülkelerinde yüzde 3, Kuzey Amerika’da ise yalnızca yüzde 1 düzeyindedir. Bu da doğal kozmetik ürünleri konusunda daha fazla çalışma yapılmasını gerektirmektedir.

Doğal kozmetik sertifikasının birkaç temel amacı vardır. Bunlardan birincisi insan sağlığına önem veren ürünlerin daha fazla üretilmesidir. Bir diğer amaç ise doğaya zararlı olmayan kozmetik ürünlerinin üretilmesidir. Temelde kozmetik ürünlerinin yenilenebilir kaynaklardan elde edilen malzemelerle imal edilmesi amaçlanmaktadır. Buna ilave olarak üretim süreçlerinde de doğaya zarar vermeyen yöntemlerin kullanılması amaçlanmaktadır.

Doğal kozmetik sertifikasına sahip olan bir ürün içerisinde silikon, sentetik parfüm, nano partiküller ve boyalar bulunamaz. Hayvanlardan elde edilmiş olan bal ve süt gibi ürünler ise kullanılabilmektedir. Sertifikası olan tüm kozmetik ürünlerinde parçalanabilen, yenilenebilen ve geri dönüşümü kolay olan ambalaj malzemeleri kullanılmak zorundadır. İçerik bakımından yüzde 95 oranında doğal formül olması şarttır.

Doğal Kozmetik Sertifikası Belgelendirme Süreci

Yukarıdaki standartları karşıladığını düşünen kozmetik üreticisi firmalar ürünleri için doğal kozmetik sertifikası almak isteyebilir. Bu durumda yapmaları gereken ilk şey doğal kozmetik sertifikası başvurusu olacaktır. Bu başvuru firma tarafından değerlendirilir ve sertifika ürün grubuna girdiği tespit edilirse karşı tarafla sözleşme imzalanır.

Bu sözleşme sonucunda firmadan numune ürün ya da ürünler talep edilir. Ürünün çeşitli test ve analizlerden geçirilmesiyle birlikte sonuç rapor haline getirilir. Elde edilen sonuçlar değerlendirilir ve buna göre onay verilir. Onayın alınması ile birlikte üretici firma ürünün tüm kullanım hakkını elde etmiş olur. Pazarlama, reklam ve tanıtım faaliyetleri firmanın yetkisinde olmaktadır.

Ürün ve hizmetlerinin insan sağlığı ve çevrenin korunması açısından Ekomark© Standardı kriterlerine uygun olduğunu kanıtlayan firmalara, bu ürün ve hizmetlerinde Ekomark© Etiketi kullanmalarına izin verilmektedir.

Başvuru Yap

ECO Label, güçlü bir teknolojik altyapı, eğitimli ve deneyimli uzman bir çalışan kadrosu ile çeşitli sektörlerde faaliyet gösterecek belgelendirme ve uygunluk değerlendirme kuruluşlarına ve laboratuvarlara akreditasyon hizmeti vermektedir.

Ayrıntılı Bilgi