Medikal sağlığı korumak ve sağlığı tekrar eski haline getirmek için yapılan tıbbi uygulamaların bütününe denir. Medikal için bir nevi tıp sanatı da denilebilir. Medikal için sadece tıbbi malzemeler demek bir bakıma doğrudur fakat eksik bir bilgidir. Medikal ifadesi sadece medikal ürünler satan yerler olarak bilinmekte fakat medikal tanımından da anlaşılacağı gibi hastaneler, eczaneler ve farklı tıbbi kuruluşlarda hizmet veren her birim medikal kapsamına girmektedir. Medikal tanımına ek olarak medikal için şifa sanatı, tıbbın teknik dili, şifa ve bilim sentezi gibi spesifik ifadelerde kullanılabilir.
Medikal Ürünler
Sağlığa faydası ve sağlığı korumak için tamamlayıcı uygumalar sırasında kullanılan tıbbi araçların her biri medikal ürünler kategorisine girer. Medikal ürünler insan vücudunun sıhhatini sağlayan ve rahat bir yaşam sürmesi için yanında taşıyabileceği, kolay kullanabileceği ürünlerdir. Örneğin, kamburluk şikâyeti yaşayan hastalar ve postür bozukluğu olan kişilere doktor tarafından dik duruş korsesi kullanması tavsiye edilir. Bu korse sayesinde sırt, boyun ve bel üzerinde yer alan kemik ve kaslar şekillenir ve vücut eskisine nazaran daha düzgün bir görünüme kavuşur. Bu örneğe ek olarak hastane bonesi, tansiyon aleti, ateşölçer, ortopedik terlik, galoş ve bunun gibi birçok tamamlayıcı tıp ürünleri sayılabilir.
Medikal ürünlerin üretim aşamasında kullanılan ürünler hem insan sağlığına hem de çevre sağlığına duyarlı olmalı hatta geri dönüştürebilir olmalıdır. Özellikle plastik madde içeren medikal ürünlerin doğada yok olması için 1000 yıl gerekmektedir. Bu yüzden medikal ürün yapımında doğal hammaddeye sahip medikal ürünler üretilmelidir. Diğer içeriğinde birçok atık madde olan ve insan sağlığına zararlı polikarbon, poliüretan gibi deri ile temasında hastalıklara yol açan medikal ürünler kesinlikle tercih edilmemelidir. Doğal medikal sertifikasına sahip ürünler satın alınmalı ve medikal ürünler satan yerlere bu sertifikanın var olup olmadığı sorulmalıdır.
Doğal medikal ürünlerinde yer alan boyalar doğa dostu olup bitki köklerinden elde edilen boyalardır. Çevreye kesinlikle zarar vermeyen bu ürünler geri dönüştürülebilir olup geri dönüşüm atık toplama merkezleri ve fabrikalar tarafından tüm doğru prosesler uygulanarak atık haline dönüştürülmektedir. Ayrıca doğal ürünler kesinlikle belgelendirme sürecinden geçmekte ve herhangi bir zararlı madde olmadığı onayı aldıktan sonra sertifikası teslim edilmektedir.
Doğal Medikal Sertifikaları Nelerdir?
1)ECO Medical Ekolojik Medikal Belgelendirme
Günümüzde yapılan tıp uygulamalarında tıbbı medikal ya da tıbbı ekoloji adı verilen bir tedavi yönteminden bahsedilmektedir. Bu alanda yapılan çalışmalara örnek verilirse termal ve mineral sular kullanılarak kas dokularını iyileştirme ve ağrılarını yok etme, cildi güzelleştirme, yara dokularını tedavi etme gibi çalışmalar yürütülmektedir. Bu tür uygulamalarda kullanılan tıbbi medikal araçlar eco medical ekolojik belgelendirme ile bu medikal araçlar denetim ve kontrol sonucunda standartlara uygun hale getirilmektedir.
Bunun yanı sıra insanlar sağlık konusunda bilinçli bir tüketici haline geldikleri için son yıllarda bitkisel ilaç sektörüne de talep epey artmıştır. Bu yüzden çeşitli hastalıklarından yakınan insanlar bitkisel içerikli ilaçları satın almaktadır. Bitkisel ilaçların da doğal medikal sertifikası olması gerekmektedir. Bu yüzden eco medical ekolojik belgelendirme sistemi bitkisel kaynaklı ilaçlara sertifika vermektedir. Eczaneler bu çeşit tıbbi bitkisel ilaçlar sertifikasız satılamamaktadır.
2)OEKO-TEX Sertifikası
Aslında oeko-tex sertifikası asıl işlevi tekstil hammadde ve ürünlerini denetim ve kontrol altına almak ve belgelendirmedir ancak sargı bezi, yara bandı gibi kumaş tıbbi tekstil ürünlerinin de denetim ve kalitesi için bu sertifikaya ihtiyaç duyulmaktadır. Bilindiği üzere bu tarz kumaş tıbbi medikal ürünlerin son derece steril ve doğal malzemelerden üretilmesi gerekir.