Doğal Tarım Sertifikası

Doğal tarım sertifikası en az yüzde 95 doğal ürünlerden oluşan tarım ürünlerine verilen bir sertifikadır. Su hariç içerisindeki bileşenlerinin minimum yüzde 95’i doğal ürünlerden oluşması gerekmektedir. Doğal tarım sertifikasına sahip olan tüm ürünlerde doğal bileşenler vardır. Her türlü sağlık riski bu ürünlerde bulunmamaktadır. Hiçbir şekilde havyan testleri kullanılmaz. Söz konusu sertifikaya sahip olan tarım ürünlerinin ambalajları geri dönüşüm özelliklerine sahiptir. Bu nedenle doğaya da saygılıdır.

Doğal tarım sertifikasının temel amacı doğayı ve insanları korumaktır. Sertifika ile birlikte ürünlerin üretilmesi, kullanılması ve geri dönüşüm süreçlerinde doğaya verdiği zararları minimum seviyeye indirmek amaçlanmaktadır. Çevreye ve doğaya zarar vermeyen ürünlerin tasarlanması bu anlamda nihai hedeftir. Doğal tarım sertifikası ile tüketiciler de önemli seviyede bilinçlenmektedir. Söz konusu sertifika için herhangi bir yasal zorunluluk henüz yoktur. AB ülkeleri ile ticaret yapan firmalar doğal tarım sertifikası konusunda bilinçli olmalıdır. Bu ülkeler sertifikası bulunmayan ürünleri pek fazla tercih etmemektedir.

Doğal Tarım Sertifikası Nedir?

Tarımda ürünlerin doğallığı büyük önem arz etmektedir. Tarım faaliyetlerinde kullanılan pek çok ürün mevcuttur. Bu ürünlerin doğal içeriklerden oluşması hem insan sağlığı, hem de çevre için büyük önem arz etmektedir. Doğal tarım sertifikası da ürün ve hizmetlerin doğal olduğunu ifade etmektedir. İçerik açısından yüzde 95 doğal olması şarttır.

Doğal Tarım Sertifikası Belgelendirme Süreci

Yazımızın bu bölümünde ise doğal tarım sertifikası belgelendirme süreci hakkında sizleri bilgilendirmek istiyoruz. Firmalar ürün ya da hizmetleri için söz konusu sertifikaya sahip olmak isteyebilirler. Bu durumda yerine getirmeleri gereken bazı kural ve şartlar söz konusudur. Bununla ilgili yapılması ve izlenmesi gereken süreç şu şekildedir.

İlk etapta doğal tarım sertifikası için yetkili bir sertifika firması bulmanız ve belgelendirme başvurusu yapmanız gerekmektedir. Belgelendirme başvurusu ile ürünleriniz için sertifika talebinde bulunursunuz. Bu noktada da sertifika firması da uygun gördüğü takdirde sizinle sertifika sözleşmesi yapmak isteyecektir. Bu sözleşme ile doğal tarım sertifikası süreci başlamış olacaktır. Sözleşme sürecinde önemli olan başvuruda bulunduğunuz ürünün grup içerisinde yer alıyor olmasıdır. Bu kontrollerin yapılması ve grup içerisinde olması halinde sözleşme yapılmaması için bir neden yoktur.

Sözleşme sürecinin tamamlanması ile birlikte bir sonraki aşama olan numune kabul aşamasına geçilmektedir. Bu aşamada karşı firmadan ürünle ilgili numuneler talep edilmektedir. Bu numuneler belli kriterleri karşılıyor olması şarttır. Sertifika firması tarafından uygunluk değerlendirmesi yapılacak ve numune ürün kabul edilecektir. Numune ürünlerin teslim edilmesi ile birlikte belki de en önemli süreç olan test ve analiz süreci başlamış olur. Bu aşamada teslim edilen numune ürün çeşitli test ve analizlerden geçirilir. Yapılan test ve analizlerde söz konusu ürünlerin insanlara ve çevreye zararsız olup olmadığı tespit edilmektedir. Tüm kontroller en iyi şekilde yapılmakta ve hiçbir detay atlanmamaktadır. Bu testlerin ardından belgelendirme onay aşamasına geçilmiş olacaktır.

Belgelendirme onay aşaması ise belli bir heyetin ortak vereceği karardır. Numune ürünün incelenmesi ve sonuçların elde edilmesi heyet tarafından değerlendirilir. Değerlendirmelerde söz konusu ürünün doğal olup olmadığına karar verilir. İçeriğinin çevreye zarar verecek bileşenlerden oluşması halinde doğal tarım sertifikası onaylanmayacaktır. Buna karşılık ürünlerin en az yüzde 95 oranında doğal olması halinde ise doğal tarım sertifikası verilmektedir. Sertifika ile birlikte ilgili firma ürünlerin tanıtımı ve pazarlanması gibi alanlarda kullanım hakkını da elde etmiş olur. Bu şekilde ticari anlamda bir adım öne çıkmış olacaktır

Ürün ve hizmetlerinin insan sağlığı ve çevrenin korunması açısından Ekomark© Standardı kriterlerine uygun olduğunu kanıtlayan firmalara, bu ürün ve hizmetlerinde Ekomark© Etiketi kullanmalarına izin verilmektedir.

Başvuru Yap

ECO Label, güçlü bir teknolojik altyapı, eğitimli ve deneyimli uzman bir çalışan kadrosu ile çeşitli sektörlerde faaliyet gösterecek belgelendirme ve uygunluk değerlendirme kuruluşlarına ve laboratuvarlara akreditasyon hizmeti vermektedir.

Ayrıntılı Bilgi