Doğal Ürün Sertifikası Nasıl Alınır?

Doğal ürün setifikası; doğadan yararlanma şeklinde bir üretim şekli olan, doğal imalat, çiftlik ve ulusal kaynakların çalışmalarına dayanan, kendine özgü kapalı ağı olan ve ürünlerin üretim aşamalarını detaylı inceleyip sertifikalaştıran bir ağdır. Bu sertifikaya sahip olmak için anlaşmalı çiftçiler, ürünlerinde herhangi bir kimyasal katkı maddesi kullanmayacaklarına dair anlaşma imzalarlar. Anlaşma imzalandıktan sonra çiftçiler, mamüllerinde herhangi bir kimyasal katkı maddesi kullanmazlar. Yani ürünleri doğal olarak üretirler. Üretim süresi bittikten sonra çiftçiler, mamülleri Tarım ve Köy İşleri Bkanlığı’na iletirler. Bakanlık, anlaşmalı olduğu milletler arası inceleme kuruluşlarına ürünü gönderir. Kuruluşlar gerekli incelemeyi yaptıktan sonra belgelerin doğal olduğuna dair sertifika verir.

Bakanlığın anlaşmalı olduğu milletler arası kurumlardan biri de ECOmark’tır. ECOmark, EUROLAB ile çalışmaktadır. Belgelendirmelerini de TÜRCERT ile yapmaktadır. Doğal ürün sertifikasını vermek için ürünün özel ve uluslar arası standartlara uygunluğu çok önemlidir. Laboratuvar çalışmaların da buna dikkat edilmektedir. TÜRCERT, özel ve uluslar arası iki standarda göre çalışma yapmaktadır. Bunlar; TSE EN ISO ve IEC 17065’dir. Bunun dışında İyi Tarım Uygulamaları standartlarına uygun çalışmalar yapmaktadır.

Doğal ürün sertifikası alırken, ürünlerinizin satılacağı ülkeler dikkate alınmalıdır. Ürünler, TÜRCERT’e geldiğinde faaliyet gösterilecek ülkeler baza alınarak inceleme yapılır. Doğal ürün sertifikası; ürünün insana, doğaya, bitki ve hayvana zarar vermediği ve çevre dostu olduğunu gösterir. Bu belgeyle Uluslar arası Pazarlar da ürününüzü satabilirsiniz. Ancak bunun için sertifikanızla izin almanız gerekmektedir.

Bazı ürün sahipleri, sertifika verildikten sonra diğer ürünlerini anlaşmaya uymaksızın üretmektedir. Katkı maddesi kullanarak, doğal ürün sertifikasının insan, hayvan ve bitkilere zarar vermeyen, çevre dostu ürünler üretmek ilkesine uymamaktadırlar. Bu anlaşma dışı hareketten tamamen ürün sahibi sorumludur.

Ürünler EUROLAB laboratuvarların da birçok testten geçmektedir. Bunlar; fiziksel analizler, kimyasal analizler, mikrobiyolojik analizler, GDO analizleri, tür analizleri, mikotoksin analizleri, ambalaj analizleri ve biyotoksin analizleridir. Bu analiz çalışmalarıyla ürünlerin doğal olup olmadığı anlaşılır. Buradaki amaç, insan sağlığını ve doğayı korumaktır. Bu yüzden EUROLAB, kendini sürekli geliştirmekte ve yenilemektedir.

Ürünler EUROLAB’a geldiğinde ilk fiziksel analizler yapılır. Böylelikle iklim değişikliğine bağlı ve küresel ısınmadan oluşacak tehditlere karşı korunup korunmadığı kontrol edilir. Kontrol sırasında bir rapor hazırlanır. Raporda ürünün durumu, bir sorun varsa alınabilecek önlemler not edilir. Ardından ürünün kimyasal analizi yapılır. Kimyasal analizde yüzlerce farklı testler ve analizler yapılır. Buradaki amaç, tüketici sağlığını korumak için üretici hatalarını fark etmektir. Ürünün kimyasal analizi bittikten sonra bununla ilgili bir rapor hazırlanır. Raporda ürünün durumu ve bir problem varsa çözümü not edilir. Kimyasal analizden sonra ürün, mikrobiyolojik analize sokulur. Mikrobiyolojik analiz iki türlü yapılır. Biri kimyasal analize benzer şekildedir. Diğerini ise herkes yapamaz. Bu analizi, alanında deneyimli ve uzman kişiler yapabilir. Mükrobiyolojik analizler, tehlikeli ve zordur. Bu yüzden birden fazla yöntem uygulanır. Diğer analizlere göre sonuçlanma süresi zaman alabilir. Bu analizdeki amaç ise ürünlerdeki mikroorganizmaların incelenmesidir. Burada istenmeyen mikroorganizmalar test edilir. Rapora bunlar eklenir ve bu istenmeyen mükroorganizmaları yok etmek önlemler not edilir.

Son olarak sırasıyla GDO analizleri, tür analizleri, mikotonsin analizleri, ambalaj analizleri ve biyotoksin analizleri yapılır. GDO analizlerinde ürünlerin genetiğine bakılır ve değiştirilip değiştirilmediği kontrol edilir. Tür analizlerinde, et ürünlerine bakılır. Katkı maddesine ve helal olup olmadığına bakılır. Mikotoksin analizlerinde de daha çok mantarlar analiz edilir. Zehirli olup olmadıklarına bakılarak, insan ve hayvanlara zararları kontrol edilir. Ambalaj analizinde ürünlere temas eden plastik malzemeler kontrol edilir. Araştırmalara göre plastikler kontrollü kullanılmadığında insan sağlığına ciddi zararlar vermektedir. Son olarakta biyotoksin analizi yapılır. Burada deniz ürünleri incelenir. Yapılarındaki algler kontrol edilir. En sonunda analiz sonuçları rapora eklenir ve sorunlar için çözümler yazılır. Bu testlerin hepsinden geçen ürünler, doğal ürün sertifikası ile belgelenir.

Ürün ve hizmetlerinin insan sağlığı ve çevrenin korunması açısından Ekomark© Standardı kriterlerine uygun olduğunu kanıtlayan firmalara, bu ürün ve hizmetlerinde Ekomark© Etiketi kullanmalarına izin verilmektedir.

Başvuru Yap

ECO Label, güçlü bir teknolojik altyapı, eğitimli ve deneyimli uzman bir çalışan kadrosu ile çeşitli sektörlerde faaliyet gösterecek belgelendirme ve uygunluk değerlendirme kuruluşlarına ve laboratuvarlara akreditasyon hizmeti vermektedir.

Ayrıntılı Bilgi