Doğal Ürün Yönetmeliği

Piyasada satılan ve üzerinde doğal, hakiki, el yapımı yazan her ürünün doğal olup olmadığını anlamak elbette ki tam olarak mümkün olmuyor. Özellikle sıkça tükettiğimiz bitkisel ve hayvansal ürünlerde yapay ve rafine ürün tüketimini azaltmak ve daha sağlıklı bir yaşam sürmek için gerçekten çeşitli kıstaslara uygun ve devlet denetimine tabi tutulmuş ürünleri tüketmek gerekiyor.

Doğal Ürün Yönetmeliği Esasları

  • Doğal ürün yönetmeliği esasları başta doğal ürünler olmak üzere farklı alanlarda faaliyet gösteren firmaların da iş birliği ile ürünlerin temizliği ve doğallığı çeşitli standartlara göre belirlenmiştir.
  • İnsan sağlığını herhangi bir tehlikeye maruz bırakmayan ve sadece doğal koşullarda üretilen ürünler ve dışarıdan hiçbir ek katkısı olmayan ürünler doğal ürünlerdir.
  • Doğal ürünlerin standartları işinde uzman kişilerce belirlenir ve o kişilerin onayı alındıktan sonra doğal ürünler adı altında satılabilir, kullanılabilir ve piyasaya sürülebilir.
  • Doğal ürün adı altında satılan ürünlerde herhangi bir katkı maddesi tespit edilirse kesinlikle satışı engellenir.
  • Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği Kılavuz’unda yer alan ibarelere göre üzerinde doğal ile anlamı çağrıştıran natural, natürel, tabii yazan ürünler tüketicide sağlıklı ve herhangi bir işlem uygulanmamış algısı yarattığı için tüketiciyi yanıltmaktadır ve diğer doğal ürün satan üreticiler arasında haksız rekabete yol açmaktadır.
  • Yine TGK Yönetmeliği Kılavuzu içeriğinde pastörize süt, UHT süt, siyah çay, bitki çayları, yumurta, bal, kahve, taze ve kurutulmuş, dondurulmuş meyve ve sebzelerde “doğal” kelimesi kullanımı serbesttir.
  • Yönetmelikte yer alan esasların amacı tüketiciyi algı farklılıkları konusunda bilinçlendirmek ve gıda açısında tüketicilerin bilgi gereksinimleri karşılanarak üst düzeyde korumak olduğu açıklanıyor.
  • Doğal ürün yönetmeliğinin amacı, ekolojik dengenin korunması, doğal ürün pazarlama faaliyetlerinin organik tarım ilkelerine uygun olarak yürütülmesi ve yaygınlaştırılmasıdır.
  • Bu yönetmelikte adı geçen her türlü biyolojik yöntemler, biyolojik mücadele, denetim, fitoterapi, Genetik yapısı değiştirilmiş organizma, organik girdi ve organik ürün, organik ürün logosu ve organik tarım faaliyetleri doğal ürün çeşitliliğini arttırmak ve korumak için düzenleme altında alınmıştır.

Doğal Ürün Yönetmeliği Kapsamına İlişkin Düzenlemeler

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının yeni yönetmeliğine göre tüketiciyi doğru bilgilendirmek adına kullanılan ifadelerin insanların sağlığını korumak ve bilinçlendirmek adına değişikliğe gidildiği görülüyor. Örneğin, aynı görsele sahip ürünler içeriğinde farklı maddeler yer alıyorsa o maddelerin içeriğinin açıkça belirtilmesi gerekiyor.

Köylerde üretilen çiftlik sütü ile elde edilen tereyağı ile piyasada satılan margarin tereyağının içeriğini kapsayan bazı maddelerle satıldığı için bu tarz ürünlere de yeni düzenleme getirildi. Margarinin üzerinde yayık vb. kelimeler kullanılamayacak. Taze sıkılmış meyve suyu haricinde satılan aromalı meyve sularının üzerinde mutlaka aromalı olduğu belirtilecek. Endüstriyel gıdalarda da kesinlikle ev yapımı ifadesi yer almayacak ancak ev yapımı tadında denilebilecek. Elle yapılmayan herhangi bir üründe el yapımı yazılamayacak işin içine makine girdiyse bu tarz üretim aşamalarına mutlaka dikkat edilecek.

Herhangi bir üründe geleneksel teriminin kullanılması için üretimin patentli olması gerekecek. Ürünün üzerinde hakiki, gerçek ifadeleri gelişigüzel kullanılamayacak. Kısacası doğallığı yetkili makamlarla tescillenmeyen ürünler konusunda bundan böyle daha hassas denetimler yapılacak.

Ülkemizde doğal ürün satışını yaygınlaştırmak ve halkın sağlığını korumak için doğal ürün teşviki konusunda devlet büyük yatırımlar yapıyor. Bunun yanı sıra tarımsal faaliyetleri desteklemek ve çiftçinin şartlarını iyileştirmek için son yıllarda yapılan çalışmalar hızla artıyor. Doğal ürün konusunda vatandaşı bilinçlendirmek için gerçekleştirilen ciddi atılımlar ve bilgi verici kampanyalar daha da fazla artacağa benziyor.

Ürün ve hizmetlerinin insan sağlığı ve çevrenin korunması açısından Ekomark© Standardı kriterlerine uygun olduğunu kanıtlayan firmalara, bu ürün ve hizmetlerinde Ekomark© Etiketi kullanmalarına izin verilmektedir.

Başvuru Yap

ECO Label, güçlü bir teknolojik altyapı, eğitimli ve deneyimli uzman bir çalışan kadrosu ile çeşitli sektörlerde faaliyet gösterecek belgelendirme ve uygunluk değerlendirme kuruluşlarına ve laboratuvarlara akreditasyon hizmeti vermektedir.

Ayrıntılı Bilgi