Kozmetik ürünleri hayatımızın önemli parçalarından biridir. Özellikle de kadınlar için vazgeçilmez ürünlerdir diyebiliriz. Normal kozmetik ürünleri kimyasal ağırlıklı bileşenlerden oluşmaktadır. Bu da uzun vadede insan sağlığını tehdit etmektedir. Bu tür ürünler doğa ve çevre için de ciddi zarar vericidir. Organik kozmetik ürünleri ise zararlı bileşenlerden oluşmaz, insana ve çevreye zarar vermez. Bu nedenle gerek kozmetik ürünlerinde, gerekse de diğer pek çok üründe organik üretim yapılmaya başlanmıştır.
Doğal kozmetik ürünlerinin formüllerinde hiçbir zararlı kimyasala yer verilmez. Tüm üretim ve paketleme süreçleri standartlar çerçevesinde kontrol edilir. Çeşitli test ve analizler yapılarak uygun bulunan ürünlere doğal kozmetik sertifikası verilir. Uygun bulunan ve çevre etiketi verilen kozmetik ürünleri hem insan, hem de ekolojik denge için çok önemlidir. Geri dönüşümleri kolay olan bu ürünler güvenle kullanılabilir. Organik kozmetik sertifikası uluslararası ve bakanlık tarafından yetkilendirilmiş olan bağımsız sertifikasyon firmaları tarafından verilmektedir. Ülkemizde Ekomark gibi sertifikasyon firmaları yetkili ve bağımsız bir şekilde faaliyet göstermektedir.
Organik Kozmetik Sertifikası Nedir?
Formülünde herhangi bir zararlı kimyasal bulunmayan, hammadde, üretim ve paketleme aşamaları uluslararası standartlar çerçevesinde denetlenen ürünlere doğal kozmetik ürünleri denir. Bu ürünler için de yetkili sertifikasyon firmaları tarafından doğal kozmetik sertifikası verilir.
Bir diğer adı çevre etiketi olan doğal kozmetik sertifikası iel ürünlerin insana ve çevreye zararsız olduğu belgelenmektedir. Organik ve doğal kozmetik standartlarını tam olarak uygulayan ürünler için söz konusu sertifika verilmektedir. Özellikle de Batı Avrupa ülkelerinde doğal kozmetik ürünlerine çok fazla ilgili mevcuttur. Alım gücü daha yüksek olan bu ülkeler daha sağlıklı olan organik kozmetik ürünlerini tercih etmektedir. Ülkemizde de son yıllarda doğal kozmetik ürünlerine olan talep artmaya başlamıştır.
Organik Kozmetik Sertifikası Nasıl Alınır?
İnsanı ve doğayı korumak amacıyla uygulamaya konulan doğal kozmetik sertifikası her geçen yaygınlaşmaktadır. Pek çok kozmetik ürünü için doğal kozmetik sertifikası verilebilmektedir. Bu sertifikayı alabilmek için kozmetik ürünlerinin formülünde zararlı kimyasal bulundurulmaması, doğaya zarar vermemesi, üretim süreçlerinde doğal kaynakların kullanılmaması ve tüm üretim aşamalarının denetleniyor olması yeterlidir.
Organik kozmetik sertifikası alabilmek için bazı kriterlerin yerine getirilmesi şarttır. Üretici firmalar öncelikle doğal kozmetik standartlarını öğrenmeleri gerekmektedir. Bu standartlar çerçevesinde gerekli üretim tesisini kurmalı ve standartlar çerçevesinde üretim yapmaya başlamalıdır. Yapmış oldukları doğal kozmetik ürünleri için yetkili olan sertifikasyon firmalarına başvuruda bulunma imkanları mevcuttur. Yapılan başvuru ile süreç de başlamış olacaktır.
Üretici firmanın sertifikasyon firmasına bizzat başvurusu ile süreç başlamış olacaktır. Bu aşamada sertifikasyon firması başvuru yapılan ürün için kapsam incelemesi yapacaktır. Sertifika ürün kapsamında yer alması durumunda başvuru kabul edilecek ve üretici firma ile Organik kozmetik sertifikası sözleşmesi imzalanacaktır. Bu sözleşme ile birlikte her iki taraf da sorumluluklarını resmi olarak kabul etmiş sayılacaktır.
Sözleşme sonrasında yapılması gereken numune ürün teslimi olacaktır. Sertifikasyon firması üretici firmadan doğal kozmetik numune ürün talep edecektir. Numune ürünün teslimi ile birlikte test ve inceleme aşamasına geçilmiş olacaktır. Bu aşamada gerekli test ve analizler yapılarak uygun bulunan ürünler için organik kozmetik sertifikası verilecektir.
Organik Kozmetik Sertifikası Amacı Nedir?
Bilindiği üzere dünya hızla kirlenmektedir. Bu kirlenme küresel ısınma, doğal afetler, bazı canlıların nesillerinin tükenmesi ve çeşitli sağlık sorunlarını beraberinde getirmiştir. Kozmetik ve diğer ürün gruplarında organik üretime geçilmesinin temel amacı ekolojik dengeyi korumaktır. Bu kapsamda organik kozmetik sertifikası uygulaması tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de uygulanmaktadır