Organik Nedir?

Organik, yapısında karbon bileşenleri bulunan demektir. Yani genetiği değiştirilmiş ya da değiştirilmemiş her madde organiktir. Yapısında karbon ya da karbon bileşenleri bulundurması yeterlidir. İlaçlama yapılmış gıdalar da eğer yapısında karbon ya da karbon bileşenleri bulunduruyorsa organiktir. Örneğin; bir domates ilaçlanmış ya da genetiğiyle oynanmış olsun. Domatesin yapısında karbon veya karbon bileşenleri var ise bu domates organiktir. Tanıma göre organik bu şekilde açıklanabilir.

Birçok yer de organik gıda ile ilgili tanımlar ve bilgiler bulunmaktadır. Ancak ne kadar çok organik ile ilgili çok bilgi olursa olsun,insanlara organik kelimesinin anlamı çok karışık gelmektedir. Bu çok normal! Organik besin tüketin, diye ısrarla uyaran uzmanlar maalesef organik besinin tanımını yapmamakta ve kişilerin kafasını daha çok karıştırmaktadır. Peki organik nedir ve hep organik gıdalar tüketmeli miyiz?

Bileşenler, organik ve inorganik olarak ikiye ayrılır. Karbonhidrat ve protein organik bir bileşenler iken su ve mineraller inorganik bir bileşenlerdir. Örneğin, su insan vücudu için çok önemlidir. Suyu organik hala getirmek için yapısıyla oynamamız gerekmektedir. Suyun yapısıyla oynarsak elde ettiğimiz şey su olmaz.

Organik kelimesinin tam anlaşılmamasının sebebi, kelime ve kavram hatası olmasıdır. Organik gıda ya da organik ürün diye bir şey yoktur. Uzmanların organik besin tüketin uyarısı aslında organik tarım ile üretilen besinleri tüketin anlamındadır.

Organik tarım ise ekosisteme zarar vermeyen bir üretim sistemidir. Toprak, doğal gübreyle beslenir. Yani yapısında karbon ya da karbon bileşenleri bulundurur. Klasik tarım metodlarından çok farklı bir sistemdir. Klasik tarımda suda çözünen saflaştırılmış gübreler ve böcek ilaçları kullanılabilir. Ancak organik tarımda belli bir yönetmelik uygulanmaktadır. Organik tarımda, doğal gübre ve ilaçlara sınırlandırma getirilmiş hatta çoğu yasaklanmıştır.

Organik tarım ile üretilen besinler diğer besinlere göre çok pahalıdır. Bu da insanları düşündürmektedir. Aslında bu konu da düşünülmemelidir. Çünkü sağlık herşeyden ince gelir. Organik tarım besinlerinin pahalı olmasının nedeni ise üretiminin zor olmasıdır. Organik tarım, kolay değildir. Üretim, çok zaman almaktadır. Çok zahmetlidir ve fazla kazanç sağlanmaz.

Bir besin ya da malzemenin organik olabilmesi için çok sayıda aşamadan geçmesi gerekir. Organik tarım üretiminin yapılması ve organik ürün sertifikası almak bu aşamalardan sadece ikisidir. Organik ürün sertifikası almakta oldukça zordur. Bunun için bazı şartları yerine getirdikten ürüne damgalanan “Organik tarım ile üretilmiştir” belgesi büyük bir gurur verir.

Peki neden organik besin üretilmesi ısrarla vurgulanıyor? Vücudumuza etkileri nelerdir?

Maalesef bu konu hakkında kesin bir bilgi yok. Uzun zamandır bu konu tartışılmakta ve kesin bir sonuca var varılamamaktadır. Bazı uzmanlara göre organik tarım ürünlerinin diğer ürünlerden bir farkı yoktur. Organik tarım süreci de zaman kaybı ve para israfıdır. Diğer uzmanlara göre ise organik tarım ürünlerinin faydaları saymakla bitmemektedir. İnsan vücuduna çok faydasının olduğunun ve ödenilen tutarı fazlasıyla hakettikleri savunulmaktadır.

Yapılan bir araştırmaya göre organik tarım ile üretilen besinlerin vücuda büyük etkileri olduğu görülmüştür. Organik tarım ürünlerini tüketen kişilerin, beyin fonksiyonlarının daha iyi çalıştığı tespit edilmiş ve karaciğer gibi organların zorlanmadığı gözlenmiştir.

Organik besin olarak satılan ürünlerin çoğu sahtedir. Bunun nedeni organik ürün diye birşeyin olmamasıdır. Organik olan bir besin, organik tarım ürünü olarak satılır ve üzerinde “Organik tarım ile üretilmiştir” etiketi bulunur. Sahte ürünlerin fiyatı da organik tarım ürünlerin ki gibi pahalıdır. Bu yüzden ürünlerin etiketli olmasına dikkat edilmelidir.

Ürün ve hizmetlerinin insan sağlığı ve çevrenin korunması açısından Ekomark© Standardı kriterlerine uygun olduğunu kanıtlayan firmalara, bu ürün ve hizmetlerinde Ekomark© Etiketi kullanmalarına izin verilmektedir.

Başvuru Yap

ECO Label, güçlü bir teknolojik altyapı, eğitimli ve deneyimli uzman bir çalışan kadrosu ile çeşitli sektörlerde faaliyet gösterecek belgelendirme ve uygunluk değerlendirme kuruluşlarına ve laboratuvarlara akreditasyon hizmeti vermektedir.

Ayrıntılı Bilgi