Organik Sertifika Nasıl Alınır?

Organik sertifikası nasıl alınır noktasında gerekli tüm bilgileri sizlerle paylaşmak istiyoruz. Organik sertifika başta tarım ürünleri olmak üzere kozmetik, tekstil, kimyasal gibi çeşitli sektörlerdeki ürün grupları için verilebilmektedir. Organik sertifika verilebilmesi için ürünün formülünde hiçbir kimyasal madde bulunmaması, üretim süreçlerinde ekolojik doğaya uygun yöntemlerin kullanılması ve çevre dostu ürünlerin olması zorunludur. Söz konusu sertifika uluslararası inceleme kuruluşları ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından yetkilendirilen bağımsız kuruluşlar tarafından verilmektedir.

Organik sertifika alım süreçleri kısaca şu şekildedir. Öncelikle organik sertifika almak istediğiniz ürünün standart ürün grubu içerisinde olup olmadığını öğrenmeniz gerekir. Gerekli standartlar çerçevesinde ürettiğiniz ürüne sertifika almak için yetkili olan denetim kuruluşuna başvuruda bulunmanız gerekir. Daha sonrasında karşılıklı sözleşme imzalamalı ve tüm standartların uygulanacağını taahhüt etmelisiniz. Sözleşme ile birlikte numune ürünler hazırlamalı ve ilgili denetim kuruluşuna teslim etmelisiniz. Kurum tarafından numune ürünün ve üretim süreçlerinin incelenmesi ile birlikte organik sertifika alma süreçleri tamamlanmış olacaktır. Sertifika aldıktan sonra da belli periyotlar içerisinde denetimler ve incelemeler devam edecektir.

Organik Sertifika Nedir?

Üretiminde herhangi bir kimyasal ya da zararlı içerik bulunmayan ve doğa ile dost olan üretim süreçlerine sahip ürünler için verilen bir belgedir. Bu belgenin alınabilmesi için 1992 yılında AB tarafından çıkartılmış olan standartları yerine getiriyor olmanız şarttır. Standartlar doğayı korumak ve insan sağlığı için daha doğal ürünler üretmeyi amaçlamaktadır. Hızla kirlenen dünya, bozulan ekolojik denge ve artan küresel ısınmanın önüne geçmek bu sertifika işlemlerinin nihai hedefi olarak kabul edilmektedir.

Organik Sertifika Belgelendirme Süreçleri

Herhangi bir üretici firma doğal ve çevreye zararlı olmayan yöntemlerle üretmiş olduğu ürünler için organik sertifika başvurusunda bulunabilir. Bu sertifika harcanan emek ve finansal sermaye için çok önemlidir. Pazarda avantaj sağlamak ve tüketicilerin organik ürünler konusunda daha duyarlı olmalarını sağlamak için sertifikanın önemi çok fazladır.

Organik sertifika belgelendirme süreçleri birkaç aşamadan oluşmaktadır. Süreç içerisinde standartların uygulanması ve bu uygulamaların denetlenmesi kapsamlı bir şekilde yapılmaktadır. Sertifikalandırma uluslararası denetim kuruluşları ve bakanlık tarafından yetikilendirilen firmalar tarafından yapılmaktadır. Sertifika alabilmek için öncelikle üretim koşullarının standartlara uygun hale getirimesi gerekiyor. Daha sonrasında ürün için denetim ya da sertifika firmasına başvuruda bulunulması şarttır. Bu aşamada yapılacak olan ön inceleme ile ürünün sertifikalandırılabilen ürün grupları içerisinde olup olmadığına karar verilecektir.

Herhangi bir sorun olmaması halinde üretici firma ile organik sertifika sözleşmesi imzalanacaktır. Bu sözleşme ile taraflar sorumluluklarını taahhüt altına almış olacaktır. Sözleşme sonrasında numune ürün teslimi karşı firma tarafından yapılmalıdır. Teslim edilen numune ürün uygun ortamlarda test ve analiz edilmelidir. Bu testlerin sonucunda onay aşamasına geçilmeli ve sertifika veriliğ verilmeyeceğine karar verilmelidir. Söz konusu sertifika sürecinde ve sonrasında üretim süreçleri baştan sona denetlenmektedir. Her türlü kontrol ve analiz bu süreçte yapılmaktadır.

Organik Sertifika Avantajları Nelerdir?

Organik sertifika alarak firmalar belli avantajlara sahip olur. Tamamen doğal yöntemlerle ve yüksek maliyetlerle üretmiş olduğu ürünleri belgelendirmiş olur. Bu belgelendirme pazarda farkındalık ve üretici firmaya ayrıcalık tanıyacaktır. Bunun yanında doğayı kirletmemesi, ekolojik dengeyi bozmaması, insan sağlığını tehdit edecek ürünler sunmaması firma için ayrıcalık olacaktır. Organik üretimi teşvik etmek ve tüketicileri bu konuda daha fazla duyarlı hale getirmek için uluslararası kuruluşların avantajlı teşvik paketleri de mevcuttur. Ülkemizde de bazı kurum ve kuruluşlar organik ürün ve sertifika noktasında teşvikler sunmaktadır.

Ürün ve hizmetlerinin insan sağlığı ve çevrenin korunması açısından Ekomark© Standardı kriterlerine uygun olduğunu kanıtlayan firmalara, bu ürün ve hizmetlerinde Ekomark© Etiketi kullanmalarına izin verilmektedir.

Başvuru Yap

ECO Label, güçlü bir teknolojik altyapı, eğitimli ve deneyimli uzman bir çalışan kadrosu ile çeşitli sektörlerde faaliyet gösterecek belgelendirme ve uygunluk değerlendirme kuruluşlarına ve laboratuvarlara akreditasyon hizmeti vermektedir.

Ayrıntılı Bilgi