Organik Tarım Sertifikası

Organik tarım sertifikası ekolojik dengeyi korumayı, doğal kaynaklara zarar vermemeyi ve insan sağlığını tehdit etmeyen üretim yöntemleri uygulamayı amaçlamaktadır. Çevre ile uyumlu olan bir üretim yöntemidir. Organik tarım sertifikası alan ürünlerde nihai ürün yerine tüm üretim süreçleri denetlenmektedir. Sertifika ile ürünün tamamen doğal yöntemlerle üretildiği, hiçbir zararlı madde kullanılmadığı, geri dönüşümünün kolay olduğu ve ekolojik dengeyi koruduğu belgelenmektedir.

Organik tarım sertifikasyon kuruluşları ürünlerin organik olduklarını belgeleyen kurumlardır. Tüm kontrol ve denetim mekanizmaları uluslararası standartlar çerçevesinde yapılmaktadır. Tüm bu ürünler çevreye ve doğaya zararsız bileşenlerden üretilmektedir. Üretim aşamalarında doğal kaynaklara ve çevreye hiçbir şekilde zarar vermezler. Her aşaması kontrol edilir ve aynı zamanda denetlenir. Uluslararası standartlar ve ülkemizde uygulanan organik tarım yönetmelikleri baz alınmaktadır.

Organik Tarım Sertifikası Nedir?

Organik tarım sertifikası hakkında bilgiler vermeye devam edelim istiyoruz. Genel anlamda formülünde hiçbir zararlı bileşen bulunmayan, üretim süreçlerinde doğal kaynaklara zarar verilmeyen, geri dönüşümü kolay olan ve tüm üretim aşamaları kontrol edilen ürünler için verilen bir sertifikadır. Sertifikasyon firmaları uluslararası yetkiye sahip olan firmalardır. Bu firmalar ayrıca bakanlık tarafından da yetkilendirilmiştir. Ecomark gibi uluslararası yetkisi olan organik sertifika firmaları ülkemizde faaliyet göstermektedir.

Organik Tarım Sertifikasının Tarıma Katkıları

Organik tarım sertifikasının tarıma çok önemli katkıları bulunmaktadır. Her geçen gün artan ürün çeşitliliği sayesinde binlerce çiftçi organik tarım faaliyetleri yürütmektedir. Pazar ve müşteri alışkanlıklarının son zamanlarda hızla değiştiğini görebiliyoruz. Özellikle alım gücü yüksek olan müşteriler daha sağlıklı ve çevreye zararsız bir şekilde üretilen organik tarım ürünlerini tercih etmektedir.

Bilindiği üzere normal tarım yöntemlerinde kimyasal pek çok katkı maddesi kullanılmaktadır. Gübre, ilaç ve pestisit gibi kimyasal maddeler hem insan sağlığı, hem de çevre için çok ciddi zararlar vermektedir. Tüm bu zararların olumsuz etkileri organik tarım ile ortadan kalkmaktadır. Kimyasal gübreler ve zirai ilaçlar organik tarımda kesinlikle kullanılmamaktadır. Organik tarım faaliyetlerinde organik olan gübre ve ilaçlar kullanılmaktadır. Ekolojik tarım sistemi olarak da bilinen bu uygulamalar her geçen gün yaygınlaşmaktadır. Organik tarım ile uğraşan firma ve çiftçiler Ecomark gibi güvenilir firmaları tercih ederek ürünleri için organik tarım sertifikası alabilirler. Organik tarım sertifikası nasıl alınır diye merak edenler de yazımızın son bölümünü okuyabilirler.

Organik Tarım Sertifikası Belgelendirme Süreçleri

Organik tarım sertifikası almak isteyen firma ya da çiftçiler uluslararası yetkili olan sertifikasyon firmalarına başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Üretmiş oldukları ürün ya da ürünler için yapılacak olan başvuru ilgili sertifikasyon firması tarafından değerlendirilmektedir. Yapılacak olan değerlendirme daha çok standart organik ürün grubu incelemesidir. Organik ürün grubu içerisinde olan ürünler için yapılan başvurular genel olarak kabul edilmektedir.

Başvurunun kabul edilmesinin hemen ardından karşı firma ile sertifikasyon firması arasında organik tarım sertifikası sözleşmesi yapılmaktadır. Bu sözleşme ile resmi süreç de başlamış olacaktır. Yapılan anlaşma ile her iki taraf da sorumluluklarını kabul etmiş sayılacaktır. Sözleşme sonrasında üretici firma ya da çiftçinin numune ürün tedarik etmesi gerekmektedir. Numune ürünün sertifikasyon firmasına teslimi sonrasında süreç değerlendirme ve onay aşamasına gelecektir. Numune ürün değerlendirme aşamasında bazı test ve analizler yapılmaktadır. Üretim süreçleri kontrol edilmekte ve tüm bu analizlerin ardından onay aşamasına geçilmektedir. Organik tarım yönetmelikleri ve standartlarına uygun bir şekilde üretilen tarım ürünleri için organik tarım sertifikası verilmektedir. Eko etiket olarak da bilinen bu sertifika ile pek çok pazar avantajını elde edebilirsiniz.

Ürün ve hizmetlerinin insan sağlığı ve çevrenin korunması açısından Ekomark© Standardı kriterlerine uygun olduğunu kanıtlayan firmalara, bu ürün ve hizmetlerinde Ekomark© Etiketi kullanmalarına izin verilmektedir.

Başvuru Yap

ECO Label, güçlü bir teknolojik altyapı, eğitimli ve deneyimli uzman bir çalışan kadrosu ile çeşitli sektörlerde faaliyet gösterecek belgelendirme ve uygunluk değerlendirme kuruluşlarına ve laboratuvarlara akreditasyon hizmeti vermektedir.

Ayrıntılı Bilgi