Organik Ürün Nasıl Olur?

Organik kelimesi hayatımızın hemen her alanında karşımıza çıkmaya başlamış durumda. Özellikle tarımsal gıda ürünlerinde sıklıkla karşımıza çıkan organik ürün tanımını yaparak yazımıza başlamak istiyoruz. Üretiminden itibaren tüm aşamaları kontrol edilen, herhangi bir zararlı katkı maddesi kullanılmayan ve sertifikalandırılan ürünlere organik ürün adı verilmektedir. Organik kelimesinin eş anlamlısı ekolojik ve biyolojik kelimeleridir.

Organik ürünler sertifikalı olmak zorundadır. Sertifikası bulunmayan hiçbir tarım ürününe güvenmemelisiniz. Tüm süreçleri kontrol edilen, denetlenen ve sertifika verilen ürünler organik ürünlerdir. Organik ürünler için verilen sertifikalar resmidir. Bakanlık tarafından yetkilendirilen sertifika firmaları denetim, kontrol ve sertifika süreçlerini yürütmektedir. Organik ürün yetiştirmek zahmetli ve oldukça da maliyetli bir iştir. Gerçek anlamda organik olan ürünlerin fiyatlarını incelediğinizde çok ciddi fiyat farkının olduğunu görebilirsiniz. Bu durum tamamen maliyetlerden kaynaklanmaktadır. Normal tarımda kimyasal ilaçlar ve gübreler kullanılabilirken, organik ürün yetiştiriciliğinde doğal gübre ve ilaçlar kullanılmaktadır. Bunun yanında organik ürün yetiştiriciliğinde traktör ve benzeri araçlardan faydalanılamamaktadır. Bunun yerine bedensel işgücü kullanılmak zorundadır. Bunun gibi hem işçilik, hem de üretim maliyetleri çok fazladır.

Organik Ürün Nasıl Anlaşılır?

Bir ürünün gerçekten organşk olup olmadığını anlamak çok da zor değildir. Bu konuda bilinçli olmak ve satın aldığınız ürünlerin etiketlerini kontrol etmek yeterli olacaktır. Satın alınan ürünün ambalajı detaylı bir şekilde incelenmelidir. Bakanlık tarafından yetkilendirilen sertifika firmasının logusunun bulunması şarttır. Yine aynı şekilde üzerinde organik yazısı bulunan Türkiye Cumhuriyeti logolu etiket bulunmak zorundadır.

Organik Tarım Nasıl Yapılır?

Organik ürün ifadesi en fazla tarımda kullanılmaktadır. Son zamanlarda tarım ürünlerinde kimyasal gübre ve ilaçların çok fazla kullanılmaya başlanması hem sağlığımızı, hem de doğayı tehdit etmektedir. Bu nedenle 1990’lı yılların başlarında AB’de yasalaşan organik tarım ve sertifika zorunluluğu günümüzde ülkemizde de uygulanmaktadır. İnsanlar için daha sağlıklı tarım ürünlerinin üretilmesi ve doğanın daha az kirlenmesi için bu tür standartlar uygulanmaktadır.

Organik tarım işine girmek isteyen kişi ya da kurumlar öncelikle kontrol, denetim ve sertifika işlerini tamamlamak zorundadırlar. Organik olarak üretilen tüm ürünler kesinlikle ambalajlı şekilde satılmak zorundadır. Söz konusu ambalaj üzerinde sertifika ve bakanlık etiketleri bulunmak zorundadır. Organik tarım için de öncelikle doğal olan ortamlar seçilmelidir. Ekolojik dengeyi etkilemeyecek şekilde tarım arazileri belirlenmelidir. Bunun ardından bakanlık tarafından yetkilendirilen sertifika firmasına organik tarım yetiştiriciliği için başvuruda bulunmanız gerekir. Bu başvuru sonucu yetkili sertifika firması üretim tesisleri, üretim metodları, kullanılan ilaç ve gübreler, paketleme, ambalaj, dağıtım gibi tüm süreçleri denetim altında tutacaktır. Standartlara uygun bir şekilde üretilen tarım ürünleri için organik tarım sertifikası da verilmiş olacaktır.

Organik tarım ya da organik ürün yetiştiriciliğine girmek isteyen girişimciler belli stratejik planları yapmak zorundadır. Bu kapsamda öncelikli olarak üretmek istediği ürünü belirlemeli ve tanımlamalıdır. Daha sonrasında ise piyasa araştırması yapmalıdır. Pazarlama planı adı altında Pazar analizinin iyi bir şekilde yapılması şarttır. Üretim tesisinin kurulumu, işletmesi, insan ve işgücü planlaması, mali planlama gibi diğer süreçlerinde iyi bir şekilde stratejik olarak analiz edilmesi gerekmektedir. Organik ürün pazarına girmeden önce tüm bu süreçlerin eksiksiz bir şekilde yapılması gerekmektedir. Organik tarımda doğal hammadde kullanımından dolayı maliyetler daha fazla olacaktır. Kimaysal hammaddelere oranla bu doğal ilaçların etkisi daha az ve arazinin verimi de daha düşük olacaktır. İşçilik maliyetleri ve bunun gibi daha pek çok etken göz önünde bulundurulmalıdır.

Ürün ve hizmetlerinin insan sağlığı ve çevrenin korunması açısından Ekomark© Standardı kriterlerine uygun olduğunu kanıtlayan firmalara, bu ürün ve hizmetlerinde Ekomark© Etiketi kullanmalarına izin verilmektedir.

Başvuru Yap

ECO Label, güçlü bir teknolojik altyapı, eğitimli ve deneyimli uzman bir çalışan kadrosu ile çeşitli sektörlerde faaliyet gösterecek belgelendirme ve uygunluk değerlendirme kuruluşlarına ve laboratuvarlara akreditasyon hizmeti vermektedir.

Ayrıntılı Bilgi