Son yıllarda ölümcül hastalıkların yaygınlaşmasının en büyük nedenlerinden birisi de kimyasal içeren besinlerin tüketiminin artmasıdır. Bu yüzden özellikle son yıllarda organik tarım ve organik ürün tüketimine verilen önem git gide artmaktadır. İnsanların organik tüketim yapmak istemelerinin en büyük nedeni, kimyasal ilaçların besindeki toksin miktarını arttırmasıdır. Toksin miktarı yüksek olan besinler, dolaylı olarak kişinin vücudundaki toksik maddemiktarının artmasına, yani kişinin sağlığının olumsuz etkilenmesine neden olur. Yani organik ürün tüketiminin nedenini, kişinin daha sağlıklı bir yaşam ve daha refah bir gelecek istemesine bağlayabiliriz.
Organik Ürünlerin Sağlığa Yararı Var Mıdır?
Organik ürün tüketimine yönelmeyi, bir önceki paragrafta sağlıksız hayattan kaçışa bağlamıştık. Organik ürün tüketiminin, sağlığa zararı olmadığı gibi pek çok yararı vardır. Özellikle tamamıyla organik gübrelerle ve organikbakımla üretilen bir meyve veya sebze, vitamin ve mineral açısından oldukça zengindir. Oysa kimyasal yollarla üretilen meyve ve sebzelerin miktarı artsa da üretilen ürünün verimliliği azalmaktadır. Dolayısıyla da kullanılan kimyasal ilaç ve gübreler, besinde bulunan vitamin ve mineralleri öldürmektedir. Bu yüzden de kimyasal bazlı üretim kapsamında üretilen ürünleri tüketmek insan sağlığı için yararsız, tamamıyla zararlı bir beslenme türüdür. Bu yüzden elinizden geldiği kadar kendi meyve ve sebzelerinizi kendiniz üretmeye, imkanınız yoksa da köy yerlerinde organik üretim yapan kişilerden alışveriş yapmaya özen gösterin.
Organik Ürünün İnsan Sağlığına Etkisiyle İlgili Bilimsel Çalışmalar
Türkiye, organik üretimin insan sağlığına etkisini inceleme kapsamında yapılan bilimsel çalışmalar açısından pek çalışkan bir ülke sayılamaz. Çünkü ülkemizde organik ürün ve insan sağlığı konulu yapılan bilimsel çalışmaların sayısı oldukça kısıtlı. Dolayısıyla ülkemizde organik ürünlerin insan sağlığına olan etkilerinin pek bilinmediğini savunabiliriz. Yabancı bilim adamları Winter ve Davis tarafından yapılan araştırmalara göre organik ürünlerin vücutta antioksidan özelliği yaptığı tespit edildi. Yani organik ürünleri antioksidatif madde sınıfına dahil edebiliriz. Antioksidatif maddeler, insan sağlığını zararlı bakterilere ve virüslere karşı savunan maddelerdir. Dolayısıyla bireyin vücudunda ne kadar fazla antioksidan varsa kişinin hastalığa yakalanma ihtimali o kadar azalmaktadır. Bunun yanı sıra organik ürünlerin gelişmeyi arttırdığı da tespit edilmiştir. Ayrıca bu tür organik besinlerle beslenen kişilerin kan değerlerinde de oldukça pozitif sonuçlar görülüyor.
Organik Ürünler insan Sağlığı İçin Hangi Derecede Önemli?
Organik ürünlerin insan sağlığı için ne kadar önemli olduğuna yeterince değindik. Ancak kişiler, organik ürünlere kanser ve benzeri ölümcül hastalıklardan kurtuluş bileti olarak görüyor. Bu algı kesinlikle doğru değil. Bu tür hastalıkların oluşumu sadece kişinin beslenme alışkanlıklarına bağlı değildir. Kişinin bulunduğu ortamlardan çevresel etkenlere kadar pek çok farklı faktör insan sağlığını tehlikeye sokmakta, kişide hastalık oluşumunu tetiklemektedir. Dolayısıyla organik ürün tüketimini hastalıklardan kurtuluş olarak değil, hastalıklara karşı güçlü bir silah olarak görmelisiniz.
Türkiye’de Organik Ürünün İnsan Sağlığına Etkileri Biliniyor Mu?
Ne yazık ki Türkiye’de bilimsel şartlar yeterince elvermediği için organik ürünlerin insan sağlığına olan etkileri ile ilgili yeterli bilimsel çalışmalar yapılamıyor. Ancak özellikle ziraat alanında eğitim gören öğrenciler, eğitim hayatlarında genellikle yurtdışı kaynaklı araştırma ve kaynaklarla organik ürünlerin insan sağlığına olan etkilerini kavrayabiliyor. Ancak halkımızın oldukça büyük bir kısmı henüz hala organik ürün tüketiminin insan sağlığı için olan önemini kavrayamamış durumda. Alışveriş marketlerinden satın alınan zararlı yiyecek ve içecekler, kanserojen içeren maddelerin tüketiminin yoğun miktarda olması da bunun en büyük kanıtı. Eğer daha sağlıklı bir hayata ve aile yaşamına sahip olmak istiyorsanız ilk adımı siz atarak organik ürün tüketicisi olabilirsiniz.