Organik ve Ekolojik Arasındaki Farklar

Organik ve ekolojik kavramlarını son zamanlarda sıkça duyar olduk. Özellikle de tarım alanında organikve ekolojik ürün kavramları ön plana çıkmaya başlamıştır. Genel olarak her iki kavram da aynı anlama çıkmaktadır. Bazı ülkelerde organik, bazı ülkelerde ise ekolojik tarım ya da ürün ifadesi kullanılmaktadır.

Organik ve ekolojik arasındaki farklar nelerdir diye merak edenler olabilir. Kısaca tanımlarını yaparak yazımıza devam etmek istiyoruz. Organik bileşeninde kimysal herhangi bir formül bulunmayan ve tüm üretim süreçlerinde ekosisteme uyumlu olarak üretim yapılan ürünlere organik ürün adı verilmektedir. Ekolojik ise aynı kavram olarak ifade edilmektedir. Bazı bilim adamlarına göre biyolojik unsurları da kapsadığı için ekolojik ürünün daha geniş kapsamlı olduğu ifade edilmektedir.

Organik ve ekolojik çok önemli kavramlardır. İlk olarak AB ülkelerinde başlatılan organik ürün standartları ülkemizde de uygulanmaktadır. Başta tarım olmak üzere kozmetik, kimya, tekstil, yapı malzemeleri gibi daha pek çok alanda uygulanmaktadır. Günlük hayatımızda daha çok tarım ürünlerinde duyduğumuz kavramlardır. Organik tarım hem insan sağlığı, hem de ekosistem için çok önemlidir diyebiliriz. Özellikle son yüzyılda artan hava kirliliği, küresel ısınma, ozon tabakasının delinmesi ve tüm bunlarla birlikte yaşanan doğal felaketler organik üretimi ön plana çıkarmıştır. Tarım ürünlerinde organik ürün bilinci bu kapsamda artmıştır.

Organik Nedir?

Organik kelime anlamı olarak formülünde hiçbir kimyasal bileşen bulunmayan, tüm üretim süreçleri kontrol edilen, ekosisteme zararlı yöntemler kullanılmadan üretilen ürünlere denilmektedir. Tarım ürünlerinde organik ürün bilinci çok fazladır. Özellikle Batı Avrupa ülkelerinde organik tarım çok gelişmiştir. Ülkemizde de organik tarıma çok fazla önem verilmektedir. Organik tarımda GDO içeren hiçbir madde bulunmamaktadır. Kimyasal ilaç ya da gübreler asla kullanılmamaktadır. Tamamen doğal ilaç ve gübreler tercih edilmektedir. Herhangi bir ürünün organik ürün olup olmadığını üzerindeki etiketinden anlayabilirsiniz. Bakanlık ve yetkili sertifika kuruluşunun etiketi olan ürünleri güvenle tüketebilirsiniz. Eko etiket uygulaması uluslararası ve bakanlık tarafından yetkili olan sertifika firmaları tarafından verilmektedir.

Ekolojik Nedir?

Ekolojik ekoloji kelimesinden gelmektedir. Kelime anlamı olarak ekoloji canlıların birbirleri ve çevre ile olan ilişkileridir. Ekolojik de yapılan faaliyetlerin, üretimlerin ve diğer eylemlerin ekosisteme zarar vermeden yapılmasıdır. Tarım alanında ekolojik ürün ifadesini çok fazla görmek mümkündür. Organik üründe olduğu gibi tamamen doğal yöntemlerle üretilen, hiçbir kimyasal bileşen kullanılmayan, üretim sürerçleri tam olarak denetlenen, doğal kaynaklara zarar verilmeden ve geri dönüşümü çok kolay olan ürünlere ekolojik ürün adı verilmektedir. Çevre bilinci ile başlayan ekolojik ürün kavramı gelecekte de çok daha yüksek noktalara gelecektir.

Organik Ve Ekolojik Arasındaki Farklar Nelerdir?

Organik ve ekolojik arasındaki farklar çok fazla değildir. Her iki kavram da eş anlam ifade etmektedir diyebiliriz. Üzerinde yetkili sertifika kurumun ve bakanlığın etiketi bulunan ürünler için bu iki kavram kullanılmaktadır.Organik ya da ekolojik ürünler insan sağlığını korumaktadır. İnsan sağlığını tehdit edebilecek hiçbir içerik bulunmamaktadır. Bu ürünler aynı zamanda çevreye de zarar vermemektedir. Çevre bilinci her bireyde olması gerekmektedir.

Özellikle daha iyi bir dünya için çevrenin temiz tutulması, doğal kaynakların korunması ve geri dönüşümü kolay olan ürünlerin üretilmesi gerekmektedir. Dünyada sanayileşmenin artması çevre kirliliğinde en büyük etken olmuştur. Bunun yanında yetkili kurumların denetimlerde yetersiz kalması, bazı yasa ve yönetmelikleri çıkarmada geç kalmış olması çevre kirliliğini arttırmıştır. Son zamanlarda çevre bilincinin artması ile organik ve ekolojik ürünler de ön plana çıkmıştır.

Ürün ve hizmetlerinin insan sağlığı ve çevrenin korunması açısından Ekomark© Standardı kriterlerine uygun olduğunu kanıtlayan firmalara, bu ürün ve hizmetlerinde Ekomark© Etiketi kullanmalarına izin verilmektedir.

Başvuru Yap

ECO Label, güçlü bir teknolojik altyapı, eğitimli ve deneyimli uzman bir çalışan kadrosu ile çeşitli sektörlerde faaliyet gösterecek belgelendirme ve uygunluk değerlendirme kuruluşlarına ve laboratuvarlara akreditasyon hizmeti vermektedir.

Ayrıntılı Bilgi